Termovizija sončnih panelov je nepogrešljiva za odkrivanje napak in nepravilnosti na sončnih elektrarnah. Vendar je zajemanje toplotnih slik z ročno opremo dolgotrajno in dovzetno za človeške napake. Brezpilotna letala oziroma droni s priključki za dvojno kamero (IR kamero in navadno kamero), ki letijo po vnaprej programiranih poteh, zagotavljajo natančen in ponovljiv način za učinkovito izvajanje pregledov sončnih elektrarn.

Pregled sončne elektrarne z dronom

Da bi zagotovili nemoteno proizvodnjo električne energije s pomočjo sončnih panelov, je potrebno solarno elektrarno pravilno vzdrževati. Prepričamo se, da vse deluje dobro in da je izkoristek pridobivanja električne energije optimalen. Zato je pregled in vzdrževanje sončnih elektrarn izredno pomembno.

Obstajajo tri vrste pogostih anomalij pri pridobivanju sončne energije:

  • anomalije nizov fotovoltaičnih modulov
  • anomalije posameznega fotovoltaičnega modula in
  • anomalije diodnega vezja

Tukaj so še anomalije, ki jih prispevajo okoljski dejavniki (to so senčenje, biološka onesnaženost panelov, itd.).

Nekatere anomalije, kot so anomalije fotovoltaičnega niza in anomalije, ki jih prispevajo okoljski dejavniki, je mogoče zaznati z opazovanjem povečane ali zmanjšane količine proizvedene moči na sistemih za spremljanje. Mogoče pa jih je zaznati tudi vizualno.

Nekaterih anomalij, kot so anomalije posameznega fotovoltaičnega modula ali anomalije diodnega vezja, pa po drugi strani ni mogoče zaznati s takšnimi napravami. V obeh primerih je termovizijski pregled idealna možnost za pregled. S to metodo je mogoče natančno locirati nepravilnosti na sončnih panelih oziroma sončni elektrarni in jih popraviti.